torstai 31. tammikuuta 2013

Mitä teit sä siellä, aske-daske-daa? Etsin yhtä ystävää, aske-daske-daa! Osa 2.

Palataanpa muistojen maisemiin, 1960-80-luvulle, kuten aiemmin lupailin.

Jos sää sekä sisäinen vimma sallivat, kruisailun saattoi aloittaa Kirsikkapuistosta eli Kirsikasta, sinne vei kätevästi trollikka 14, Merikadun päässä oli käänne. Minuutin kävelymatka ja perillä oltiin. Koko puisto oli toiminta-aluetta, mutta varsinkin se vanha vaatimaton puupömpeli, joka nökötti häveliäänoloisena siinä reunalla. Jengiä riitti.

Jos ei tärpännyt tai muuten vaan oli kulkutuulella, sieltä suunnattiin Johanneksenkirkolle, alakulman sekä Korkeavuorenkadun kahden hengen peltiset pisoaarit (Johanna I ja Johanna II) tarjosivat näkösuojan sekä mahdollisuuden pikakontaktiin. Riskinsä siinä oli, sillä Johanna I oli aivan poliisilaitoksen kupeella, kytätkin käyttivät sitä asiointiin eikä heitä sopinut toimituksessa häiritä ellei välittömästi halunnut selliin. Muutakin tosin oli siellä tapahtunut lainvartijoitten kanssa, huhuttiin, mutta sen varaan harva uskalsi laskea. Turvallisempaa oli norkoilla kirkon vieressä kaiteen luona, tupakkaan saattoi aina pyytää tulta ihan viattomasti. Johanna II:n alaseinässä oli suuri virtsan siihen syövyttämä reikä, siitä näki heti josko joku oli sisällä odottamassa. Hieman hankala senkin sijainti oli, aivan bussipysäkin tuntumassa, mutta asiantuntemattomat häipyivät heti vetensä heitettyään. Jos joku jäi seisoskelemaan, homma oli varma.

Sieltä matka jatkui Vanhan eteen, sisäänkäynti oli silloin Kolmen Sepän kohdalta, siinä alaikäinen meikäläinen saattoi päivystää tarjoamassa vaihtoehtoista ja ilmaista ajankulua asiasta kiinnostuneille; sama juttu naapurikorttelissa, Hansan edessä. Kauaa en yleensä paikalla jaksanut notkua, alkuillasta ainakaan, suunta kulki Kissankujalle eli Kujalle (sillä nimellä se minun aikanani tunnettiin, ilmeinen lyhentymä Kissalan poikien eli poliisien kujasta). Melko häkellyttävä paikka se olikin: kusiputkan ympärillä kävi jatkuva trafiikki, ja parhaimmillaan Mannerheimintien puoleisella seinustalla, Itkumuurilla, saattoi seisoskella toistakymmentä partneriehdokasta. Jotain yleensä osui kohdalle…

Pallokentän, nykyisen Finlandiatalon seutu oli samaten suosiossa, mutta itse kartoin sitä (olin kerran ollut kärähtää siellä) ja suuntasin mieluummin Museolle, se oli pömpeli aivan Arbiksen tuntumassa. Paikan nimi selittyi sen sijainnilla Kansallismuseon takana, mutta ilkeät kielet väittivät nimen johtuvan asiakaskunnasta: iäkkäämmät säälliset töölöläishomot hyödynsivät pelkästään sitä eivätkä suurin surminkaan olisi suistuneet Kissankujan kaltaiseen alentavaan paikkaan, mitä nyt vahingossa kännipäissään tai muuten vaan kun silmä vältti.

Sieltäpä saattoikin taapertaa rantatietä pitkin Mäntymäelle, jo reitin varrella saattoi joku sopiva kanssakulkija osua kohdalle ja jos ei, niin kentältä jokseenkin takuuvarmasti kontaktin löysi. Kadun lähellä, sireenipuskien suojassa oli antiikkinen pyöreä tilava peltipisoaari, Jennyn Teehuoneena tunnettu mukavuuslaitos – tosin taasen hieman hankalasti poliisilaitokselle näkyen – ja alapuistossa seisoskeltiin puitten alla tai spatseerailtiin sen kujasilla. Kentälle ajoivat autonomistajat, siellä saattoi poiketa juttelemassa ikkunasta josko kyyti löytyisi sateenkaaren tuolle puolen. Mäellä oli pimeää ja runsaspusikkoista, siellä tapahtui kaikenlaista jos sekaan uskaltautui. Reviiri jatkui Uimastadionille saakka, josta olikin lyhyt matka kadun yli sairaalan viereisessä metsäsaarekkeessa sijainneelle Tervahoville, ikivanhalle puupömpelille. Vähän matkaa eteenpäin ja oltiin Keskuspuiston kallioilla, jossa runsas määrä kaikenikäisiä herroja nautti raittiista ilmasta ja lähimmäisenrakkaudesta, kuten eräs tuttu asian ilmaisi. Sieltäkin pääsi vielä pitemmälle, metsän siimeksessä sijainneelle Piilopirtille, mutta niin pitkälle en koskaan jaksanut. Jo tuohon kävelyretkeen sai kulumaan suuremman osan yöstä, silloinhan oli turvallisinta toimia.

Muita kohtauspaikkoja olivat Seurasaaren yleisötoaletit sekä Tannerin kentän viereinen tiilipytinki, Jauholaari; nimi tuli siitä että sekä siellä mutta varsinkin kentän Hämeentien puoleiseen seinustaan nojaileminen tahri päällysvaatteet valkeaan sementtijauhoon, moisen kavaltavan merkin huomasi moni kauhukseen itseensä saaneensa kun koetti huomaamattomasti luikkia kotiinpäin. Minä en niissä käynyt lainkaan, Kirsikassakin vain ylen harvakseltaan; Kuja sekä Mäntymäki olivat oivallisesti sopivan liikennereitin varrella ja tarjosivat erinomaiset mahdollisuudet kaikenlaisiin tapaamisiin.

En minä eivätkä useimmat muutkaan siellä hilluneet illasta aamuun, vuodesta toiseen silkan satyriasiksen tai seksiriippuvuuden pakottamina, vaikka niitäkin tapauksia varmaan joukossa oli. Ei, siellä oltiin koska muita tapaamispaikkoja ei ollut, paitsi ravintolat Vanhan Kellari ja Hansa, joihin kaikki eivät halunneet/uskaltaneet/voineet mennä. Jos kohdalle olisi sattunut mies joka olisi ehdottanut pitempää suhdetta, kukapa siihen ei olisi tarttunut. Myöhemmin vapautumisen aikoina yritettiin toki muodikkaasti välttää ”heteronormatiivisuutta”, avoimet liitot olivat ajan sana sukupuolisuuntaukseen katsomatta. Taivas tietää miten monta pikku sydäntä siinäkin hommassa särkyi vaikkei yhtään pitänyt niin käydä, oivoi kumminkin, aijai miten sattuikin, minuunkin.

Jottei tämä jäisi pelkäksi kalseaksi raportoinniksi, seuraavassa osassa tarjoilen muutaman ikimuistoisimmista kenttätyökokemuksistani. Koettakaa kestää eli pysyä housuissanne siihen asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti